Seinäjoen ammattikorkeakoulun Kampustalon aulassa kaksi pirteää fysioterapeuttiopiskelijaa ottaa vastaan jo ikääntyneempää, talvivaatteisiin vuorautunutta, väkeä. Ilmoittautuneiden ryhmä alkaa olla koossa ja opiskelijat ohjaavat ryhmän liikuntatiloihin. Salissa on valmiiksi aseteltu jumppamatot ja osallistujat asettuvat niille. Opiskelijat alkavat ohjata kevyitä liikkeitä kysellen jokaisen osion jälkeen, miltä liikkeet tuntuivat. Osallistujat päivittelevät, kun on tultu jo vanhaksi ja sohvaltakin on toisinaan vaikeaa päästä ylös. Selkäongelmat, nivelrikot ja tekonivelet tulevat puheeksi liikkeitä tehdessä ja opiskelijat keksivät erilaisia sovelluksia liikkeistä.
– Tosi hyvä jumppa, tästä sai kyllä kotiin vinkkejä, joita voi jatkaa arjessa. Täysi kymppi, kommentoi osallistuja jumpan lopuksi ja muut mukailevat ja nyökyttelevät.
Liikuntaosuuden jälkeen siirrytään yhdessä kävellen yhteisölliseen ruokailuun opetusravintola Prikkaan. Kyseessä on Ikääntyneet kotona -hankkeen tapahtumakokeilu.
Ikääntyvillä alkaa ilmetä monenlaisia haasteita, jotka voivat muodostua kotona asumisen esteeksi. Näitä haasteita voitaisiin ehkäistä hyvällä ravitsemuksella sekä liikunnalla edistäen toimintakykyä. Tampereen Talouskoulun säätiön rahoittama Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMKin Ikääntyneet kotona toimintakyvyn ja hyvän ravitsemuksen edistäminen: moniammatillinen ote jo opinnoissa -hanke pyrkii vastaamaan tähän tarpeeseen.
Ikääntyvien määrä Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla kasvaa lähivuosien aikana. Terveyspoliittinen tavoite on, että ikääntyvät voisivat asua mahdollisimman pitkään kotonaan ja ylläpitää omaa kotitalouttaan. Tavoitteen saavuttamisessa tärkeäksi muodostuu hyvinvoinnin edistämisen keinot, joista jokaiseen arkipäivään kuuluu hyvä ravitsemus sekä liikunta.
– Hankkeessa on tarkoitus tuottaa uusi opintojakso. Eri alojen opiskelijat ja opettajat saavat monialaista kokemusta ja lisäksi ikääntyneiden osallistujien hyvinvointia edistetään ja tietoa lisätään varsinkin näiden tapahtumakokeilujen kautta, kertoo projektipäällikkö Niina Rantakari.
Tuleva opintojakso lisää tulevaisuuden ammattilaisten osaamista koskien ikääntyneiden hyvinvoinnin edistämistä. Opintojakson koostamista varten toteutetaan tapahtumakokeiluja, joissa opiskelijat saavat lisää osaamista aiheeseen liittyen sekä pääsevät mukaan asiakaslähtöiseen toimintaan.
Opetusravintolassa vastassa on kauniisti oranssin sävyillä katetut pöydät kynttilöineen. Restonomiopiskelijat hääräävät keittiössä. Pöytiin saavat istua osallistujat, fysioterapiaopiskelijat sekä restonomiopiskelijat. Vuorossa on yhteisöllinen ruokailu, joka alkaa lehtori Kirta Niemisen alustuksella. Pöytiin on jaettu esitteitä lautasmallista sekä vinkkejä paremmista valinnoista kaikille aterioille.
Joka pöytään tarjoillaan erilaisia ruokalajeja. Opiskelijat ovat saaneet harjoitella lakto-ovo-vegetaarisen ruokavalion mukaista kokkaamista. Lisäksi käytössä on ollut ainoastaan kasviproteiinit sekä esimerkiksi kerman sijaan on käytetty kaurasta tehtyjä tuotteita. Opiskelijat ohjaavat keskustelua, jakavat vinkkejä ja lisäksi osallistujat jakavat toisilleen vinkkejä.
Osallistujat ovat tulleet tapahtumakokeiluun Seinäjoen OLKA-toiminnan kautta. Monet ovat yllättyneitä siitä, kuinka maukasta kasvisruoka voi olla. Kokonaisuutena päivästä jäi mieleen hyviä vinkkejä ja uutta tietoa sekä ideoita omaan arkeen.
– Ihan tosi mielenkiintoinen ja antoosa päivä. Jumppajuttu ja tämä ruokailukin. Oli ihan tosi erikoista, en ole tottunut tämmöisiin ruokiin, hyvää oli. Ei välttämättä tule paljoa muuten mietittyä, me asutaan maalla ja mun mies on ihan vielä lihansyöjä, niin hän ei välttämättä piittaa näistä. Mulle ne on ihan ok, mutta pitää mennä sen mukaan mitä siellä halutaan. – Arja 69 vuotta, eläkeläinen
– Ihan mielenkiintoinen oli, monta vinkkiä tuli ihan siihen omaan ruokavalioonkin. Mä asun yksin ja saan itte päättää, mitä syön. Nyt on ollut vatsavaivoja, että entistä enemmän kiinnitän huomiota tähän ruokaan. – Tuula, 75 vuotta, eläkeläinen
– Jumppa oli hyvä, eläkeläisille sopiva. Pystyy kotonakin tekeen. Ruokailu oli hyvä. Vois aatella tehdä kotonakin. On opittu paljon, quorn-keitto oli tosi hyvää. – Veli, 65 vuotta, eläkeläinen
– Mielenkiinto kyllä heräsi uutuuksia kohtaan. – Anna-Liisa, 72 vuotta, eläkeläinen
– Miten tätä lautasmallia oikein oppisi? Kerta kaikkiaan tuli paljon uutta, että voi tehdä ruokaa, josta nauttii. Se on vaan sitä vanhaa, mutta nuorison kautta oppii paljon esimerkiksi papujen käytöstä ja mausteista. Aikaa on, mutta reseptejä ei tule kokeiltua. Onneksi tytär kokeilee paljon kaikkea ja siinä oppii samalla. – Tarja, 73 vuotta, eläkeläinen
– Seitanpihvi oli uus ja todella hyvä. Liikuntaan sai ideoita ja ohjelman voi toteuttaa kotonakin. – Maria, +65 vuotta, eläkeläinen
Tapahtumakokeilu oli antoisa osallistujien lisäksi myös järjestäville opettajille sekä tulevaisuuden ammattilaisille eli opiskelijoille.
Restonomiopiskelija Petra Laaksonen valmisti sekä tarjoili ruokia ja keskusteli aktiivisesti pöydässä osallistujien kanssa. Hän on opiskellut alaa viimeksi kymmenen vuotta sitten ja silloin oli opinnoissa ja ruoanlaitossa vahvasti mukana voi, suola ja kerma.
”Totta kai me kaikki vanhetaan, ja kaikkien pitäisi panostaa siihen parempaan, monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon. Kyllä se vaikuttaa perusarkeen jo nyt. On niitä kasviproteiinin lähteitä ja niistä saa oikeasti maukasta ja hyvää ruokaa. Uskon, että koko luokalle ja meidän pienryhmälle on ollut opettavainen kokemus. Ehkä nyt meidän muidenkin lautasilta löytyy enemmän kasviproteiiniin lähdettä ja niitä parempia valintoja, vähemmän suolaa ja parempia rasvoja.”
Hän kokee, että kokemus on valmistanut hyvin asiakaslähtöiseen tekemiseen.
”Joo, kun oikeasti saa keskustella heidän kanssaan ja tehdä heille ruoan. Kyllä mä uskon, että tulevaisuudessakin muistan tämän hetken.”
Petra toivoo, että tällaiset kokeilut auttavat ja edistävät kotitalouksien hyvinvointia Suomessa. Hän haluaa olla mukana muuttamassa maailmaa ja edistämässä parempia valintoja kotitalouksissa. Tämän hän aikoo toteuttaa kouluttautumalla kotitalousopettajaksi vielä restonomikoulutuksen jälkeen.
”Olen semmoinen ihminen, että haluan olla se, joka muuttaa sen maailman, että ihmiset näkee sen, että voi niitä hyviä valintoja tehdä. Niitä parempia valintoja.”
Entä mitä ovat ne paremmat valinnat?
”Vähemmän suolaa, vähemmän kovia rasvoja, enemmän kasvisproteiinin lähteitä, vähemmän punaista lihaa, enemmän värikkäitä kasviksia ja enemmän kalaa tietysti. Mitä enemmän tämmöisiä hankkeita ja tapahtumia on, sitä enemmän ihmiset tietää ja me saadaan levittää sitä tietoa.”
Elmeri Anttila ja Nea Vähäniemi opiskelevat kolmatta vuotta fysioterapeuteiksi ja ovat harjoittelussa SeAMK Wellbeing Labslla. Jumpan ohjaaminen sujui kuin vanhoilta tekijöiltä ja yhteisesti järjestetyn osuuden he kokivat mukavaksi.
Ravinnosta on fysioterapiapuolella myös kursseja, mutta Elmeri ja Nea kuvailevat niitä hieman pintapuolisemmaksi kuin restonomeilla. He oppivat ruokailun aikana uutta erityisesti kasvisruoasta.
– Ruokapuoli oli itselle semmoinen oppi, varsinkin kasvisruoka on vähän vierasta itselle, Elmeri kertoo.
– Oli kiva nähdä, mitä muun alan opiskelijat tekevät myös opinnoissa. Niin ja sitten vielä vahvuutta, että meilläkin on puhuttu ruokapuolesta. Tuolla tuli samoja asioita, mitä me ollaan opiskeltu. Tuli varmuutta siihen, että kyllä mäkin tiedän näistä asioista, Nea kertoo.
Myös heidän harjoittelussaan on mukana ikääntyviä ryhmiä ja jokainen ryhmä on erilainen. Molemmat kokevat, että tämä tapahtuma antaa lisää varmuutta ohjaukseen ja monenlaisia valmiuksia tulevaisuuden työelämään.
– Aina on erilaiset ryhmät, vaikka samoja juttuja tehdään, niin ei aina samoja kokemuksia tule, kertoo Elmeri.
– Tästä sai ohjaukseen lisää varmuutta. Kaikilla on aina vähän erilaista vaivaa, että aina pitää pystyä soveltamaan niitä liikkeitä semmoisiksi, että kaikki pystyy niitä tekemään, Nea kuvailee.
Ruokavaliolla on merkitystä myös liikkumiseen. Molemmat näkevät, että aiheesta pitäisi puhua enemmän.
– Ja kyllä oppi taas myös yhdistämistä kaikkeen, että ei se ole pelkkää jumppaa, mitä pitää osata, vaan sitä kokonaisuuden hallintaa. Vaikka ateriarytmit, kaikkihan ne vaikuttavat niihin vaivoihin ja siihen psyykkeeseen. Jos olet syönyt huonosti, niin sitten ne vaivat tuntuvat vähän erilaiselta. Siihen kokonaisuuden hallintaan ihan hyvä muistutus taas, kuvailee Elmeri.
– Mun mielestä tästä pitäisi puhua vielä enemmän. Tuoda sitä tietoa, että nämä ovat tärkeitä asioita. Olisi hyvä, että tällaista olisi myös jatkossa, kommentoi Nea.
Tapahtumakokeilun pääasiallisina järjestäjinä toimivat restonomikoulutuksen lehtori Kirta Nieminen sekä Marika Kääriäinen SeAMKin Wellbeing Labsista.
Kirta uskoo, että kokemus on ollut antoisa sekä järjestäjille, että kaikille osallistujille.
– Oon ollut yli 20 vuotta opettajana, ja aika vähän on ollut tällaisia moniammatillisia tai monialaisia opintojaksoja. Mun mielestä on todella kiinnostavaa, että pystyy yhdistämään eri alojen osaamista. Katsotaan vähän eri perspektiiveistä, mutta puhutaan kuitenkin samoista asioista. On ollut opettavainen ja kiva kokemus, Kirta kertoo.
Mukana ruokailuosuutta järjestämässä oli myös opiskelija Eija Mäki, jolla on pitkä kokemus ravintola- ja cateringalan opetuksesta. Tällä hetkellä hän opiskelee restonomi, ylempi AMK -tutkintoa osaamistaan laajentaakseen. Tapahtumakokeilu mahdollisti kokemusten keräämisen osallistujilta ja opiskelijoilta hänen opinnäytetyötään varten.
– Uutta pitää aina oppia ja kehittää, saa uusia näkökulmia omaan työhön, Eija kertoo.
Ikääntyneet kotona -hanke on käynnissä vielä noin puoli vuotta. Hanke on jo nyt vaikuttanut monien ihmisten elämään levittäen tietoa paremmista valinnoista ja hyvinvoinnin edistämisestä kotitalouksissa. Pitkällä aikavälillä tällaisella on vaikutusta ikääntyvien toimintakykyyn ja koko kansanterveyteen.
Tampereen Talouskoulun säätiö tukee yhteistyötä, jossa näin tietoa jakaen ja levittäen rakennetaan kestävää hyvinvointia koko Suomeen nyt ja tulevaisuudessa.