Tampereen Talouskoulun säätiö sr

Seinäjoen ammattikorkeakoulun Kampustalon aulassa kaksi pirteää fysioterapeuttiopiskelijaa ottaa vastaan jo ikääntyneempää, talvivaatteisiin vuorautunutta, väkeä. Ilmoittautuneiden ryhmä alkaa olla koossa ja opiskelijat ohjaavat ryhmän liikuntatiloihin. Salissa on valmiiksi aseteltu jumppamatot ja osallistujat asettuvat niille. Opiskelijat alkavat ohjata kevyitä liikkeitä kysellen jokaisen osion jälkeen, miltä liikkeet tuntuivat. Osallistujat päivittelevät, kun on tultu jo vanhaksi ja sohvaltakin on toisinaan vaikeaa päästä ylös. Selkäongelmat, nivelrikot ja tekonivelet tulevat puheeksi liikkeitä tehdessä ja opiskelijat keksivät erilaisia sovelluksia liikkeistä.

– Tosi hyvä jumppa, tästä sai kyllä kotiin vinkkejä, joita voi jatkaa arjessa. Täysi kymppi, kommentoi osallistuja jumpan lopuksi ja muut mukailevat ja nyökyttelevät.

Liikuntaosuuden jälkeen siirrytään yhdessä kävellen yhteisölliseen ruokailuun opetusravintola Prikkaan. Kyseessä on Ikääntyneet kotona -hankkeen tapahtumakokeilu.

Restonomiopiskelija Petra Laaksonen valmisti sekä tarjoili ruokia ja keskusteli aktiivisesti pöydässä osallistujien kanssa. Hän on opiskellut alaa viimeksi kymmenen vuotta sitten ja silloin oli opinnoissa ja ruoanlaitossa vahvasti mukana voi, suola ja kerma.

”Totta kai me kaikki vanhetaan, ja kaikkien pitäisi panostaa siihen parempaan, monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon. Kyllä se vaikuttaa perusarkeen jo nyt. On niitä kasviproteiinin lähteitä ja niistä saa oikeasti maukasta ja hyvää ruokaa. Uskon, että koko luokalle ja meidän pienryhmälle on ollut opettavainen kokemus. Ehkä nyt meidän muidenkin lautasilta löytyy enemmän kasviproteiiniin lähdettä ja niitä parempia valintoja, vähemmän suolaa ja parempia rasvoja.”

Hän kokee, että kokemus on valmistanut hyvin asiakaslähtöiseen tekemiseen.

”Joo, kun oikeasti saa keskustella heidän kanssaan ja tehdä heille ruoan. Kyllä mä uskon, että tulevaisuudessakin muistan tämän hetken.”

Petra toivoo, että tällaiset kokeilut auttavat ja edistävät kotitalouksien hyvinvointia Suomessa. Hän haluaa olla mukana muuttamassa maailmaa ja edistämässä parempia valintoja kotitalouksissa. Tämän hän aikoo toteuttaa kouluttautumalla kotitalousopettajaksi vielä restonomikoulutuksen jälkeen.

”Olen semmoinen ihminen, että haluan olla se, joka muuttaa sen maailman, että ihmiset näkee sen, että voi niitä hyviä valintoja tehdä. Niitä parempia valintoja.”

Entä mitä ovat ne paremmat valinnat?

”Vähemmän suolaa, vähemmän kovia rasvoja, enemmän kasvisproteiinin lähteitä, vähemmän punaista lihaa, enemmän värikkäitä kasviksia ja enemmän kalaa tietysti. Mitä enemmän tämmöisiä hankkeita ja tapahtumia on, sitä enemmän ihmiset tietää ja me saadaan levittää sitä tietoa.”

 

Elmeri Anttila ja Nea Vähäniemi opiskelevat kolmatta vuotta fysioterapeuteiksi ja ovat harjoittelussa SeAMK Wellbeing Labslla. Jumpan ohjaaminen sujui kuin vanhoilta tekijöiltä ja yhteisesti järjestetyn osuuden he kokivat mukavaksi.

Ravinnosta on fysioterapiapuolella myös kursseja, mutta Elmeri ja Nea kuvailevat niitä hieman pintapuolisemmaksi kuin restonomeilla. He oppivat ruokailun aikana uutta erityisesti kasvisruoasta.

– Ruokapuoli oli itselle semmoinen oppi, varsinkin kasvisruoka on vähän vierasta itselle, Elmeri kertoo.

– Oli kiva nähdä, mitä muun alan opiskelijat tekevät myös opinnoissa. Niin ja sitten vielä vahvuutta, että meilläkin on puhuttu ruokapuolesta. Tuolla tuli samoja asioita, mitä me ollaan opiskeltu. Tuli varmuutta siihen, että kyllä mäkin tiedän näistä asioista, Nea kertoo.

Myös heidän harjoittelussaan on mukana ikääntyviä ryhmiä ja jokainen ryhmä on erilainen. Molemmat kokevat, että tämä tapahtuma antaa lisää varmuutta ohjaukseen ja monenlaisia valmiuksia tulevaisuuden työelämään.

– Aina on erilaiset ryhmät, vaikka samoja juttuja tehdään, niin ei aina samoja kokemuksia tule, kertoo Elmeri.

– Tästä sai ohjaukseen lisää varmuutta. Kaikilla on aina vähän erilaista vaivaa, että aina pitää pystyä soveltamaan niitä liikkeitä semmoisiksi, että kaikki pystyy niitä tekemään, Nea kuvailee.

Ruokavaliolla on merkitystä myös liikkumiseen. Molemmat näkevät, että aiheesta pitäisi puhua enemmän.

– Ja kyllä oppi taas myös yhdistämistä kaikkeen, että ei se ole pelkkää jumppaa, mitä pitää osata, vaan sitä kokonaisuuden hallintaa. Vaikka ateriarytmit, kaikkihan ne vaikuttavat niihin vaivoihin ja siihen psyykkeeseen. Jos olet syönyt huonosti, niin sitten ne vaivat tuntuvat vähän erilaiselta. Siihen kokonaisuuden hallintaan ihan hyvä muistutus taas, kuvailee Elmeri.

– Mun mielestä tästä pitäisi puhua vielä enemmän. Tuoda sitä tietoa, että nämä ovat tärkeitä asioita. Olisi hyvä, että tällaista olisi myös jatkossa, kommentoi Nea.

 

Tapahtumakokeilun pääasiallisina järjestäjinä toimivat restonomikoulutuksen lehtori Kirta Nieminen sekä Marika Kääriäinen SeAMKin Wellbeing Labsista.

Kirta uskoo, että kokemus on ollut antoisa sekä järjestäjille, että kaikille osallistujille.

– Oon ollut yli 20 vuotta opettajana, ja aika vähän on ollut tällaisia moniammatillisia tai monialaisia opintojaksoja. Mun mielestä on todella kiinnostavaa, että pystyy yhdistämään eri alojen osaamista. Katsotaan vähän eri perspektiiveistä, mutta puhutaan kuitenkin samoista asioista. On ollut opettavainen ja kiva kokemus, Kirta kertoo.

Mukana ruokailuosuutta järjestämässä oli myös opiskelija Eija Mäki, jolla on pitkä kokemus ravintola- ja cateringalan opetuksesta. Tällä hetkellä hän opiskelee restonomi, ylempi AMK -tutkintoa osaamistaan laajentaakseen. Tapahtumakokeilu mahdollisti kokemusten keräämisen osallistujilta ja opiskelijoilta hänen opinnäytetyötään varten.

– Uutta pitää aina oppia ja kehittää, saa uusia näkökulmia omaan työhön, Eija kertoo.

Tampereen Talouskoulun säätiö tukemassa kotitalouksien hyvinvointia nyt ja tulevaisuudessa

Ikääntyneet kotona -hanke on käynnissä vielä noin puoli vuotta. Hanke on jo nyt vaikuttanut monien ihmisten elämään levittäen tietoa paremmista valinnoista ja hyvinvoinnin edistämisestä kotitalouksissa. Pitkällä aikavälillä tällaisella on vaikutusta ikääntyvien toimintakykyyn ja koko kansanterveyteen.

Tampereen Talouskoulun säätiö tukee yhteistyötä, jossa näin tietoa jakaen ja levittäen rakennetaan kestävää hyvinvointia koko Suomeen nyt ja tulevaisuudessa.